WordPress admin omgeving - WPLounge (2024)

De WordPress admin omgevingis de omgeving waarin je je WordPress-website kunt beheren. Je kunt hier bijvoorbeeld pagina’s en berichten toevoegen, verwijderen en aanpassen. Ook vind je hier alle instellingen voor je WordPress-website.

Lees ook: Wat is WordPress?»

Inhoud

  • Wat is de WordPress admin omgeving?
  • Inloggen in de WordPress admin omgeving
  • Onderdelen van de WordPress admin omgeving
    • 1: Dashboard
    • 2: Berichten
    • 3: Media
    • 4: Pagina’s
    • 5: Reacties
    • 7: Plugins
    • 8: Gebruikers
    • 9: Hulpmiddelen
    • 10: Instellingen
  • Wie kan er in de admin omgeving?
  • Conclusie
  • Meest gestelde vragen samengevat
    • 🤔 Wat is een WordPress admin omgeving?
    • 📝 Hoe kun je inloggen in de admin omgeving?
    • ✅ Wie kan er in de admin omgeving?

Wat is de WordPress admin omgeving?

De admin-omgeving van WordPress is de backend van WordPress. Dit is de omgeving waar meestal alleen de beheerder (ofbeheerders) van een website kunnen komen. In deze omgeving bevinden zich namelijk allerlei belangrijke instellingen van je WordPress-website. De screenshot bovenaan deze pagina toont een onderdeel van de WordPress admin omgeving.

GRATIS
WordPress Stappenplan (PDF)
Speciaal voor WordPress-beginners hebben we een gratis stappenplan gemaakt. Hierin worden de belangrijkste stappen voor een nieuwe WordPress-website uitgelegd.
Gratis downloaden »

Inloggen in de WordPress admin omgeving

Wil je inloggen in WordPress? Dan ga je naar één van de volgende URL’s:

  • jouwdomein.nl/wp-login.php
  • jouwdomein.nl/wp-admin
  • of jouwdomein.nl/admin.

Al deze URL’s brengen je (standaard) naar de login-pagina van WordPress. Soms kan het echter gebeuren dat een bepaalde website deze locatie heeft aangepast. In dat geval is de login-pagina op een andere plek neergezet, waardoor het voor hackers iets moeilijker wordt om de login-pagina te vinden.

Lees ook:Inloggen in WordPress »

Onderdelen van de WordPress admin omgeving

De WordPress admin omgeving bestaat uit verschillende onderdelen. De eerste pagina waar je op binnenkomt is meestal het “Dashboard” van je WordPress-website. Daarnaast zijn er de onderdelen Berichten, Media, Pagina’s, Reacties, Weergave, Plugins, Gebruikers, Hulpmiddelen en Instellingen. Als je bepaalde plugins (zoals Yoast SEO) of themes installeert, wordenvaak nog meer onderdelen aan je admin-0mgeving toegevoegd.

1: Dashboard

Het Dashboard is het eerste scherm van je WordPress-admin. Het dashboard bestaat uit verschillende “widgets” die je aan en uit kunt zetten:

  • De widget Op dit momentlaat zien hoeveel berichten, pagina’s en reacties er – je raadt het al – op dit moment gepubliceerd zijn. Ook kun je hier zien welk WordPress theme er op dit moment actief is.
  • De Activiteiten-widget laat zien welke berichten er recent zijn gepubliceerd en welke reacties er recentelijk zijn geplaatst. Ook worden hier eventueel berichten getoond die ingepland zijn voor publicatie.
  • Met Eenvoudig een concept makenkun je heel eenvoudig een concept-bericht aanmaken, dat je later kunt gaan uitbreiden. Dit is enorm handig als je een idee hebt voor een blog, maar deze op een later moment wilt uitwerken.
  • Sinds vorig jaar is er ook de WordPress evenementen en nieuws-widget. Hier kun je zien welke WordPress-gerelateerde evenementen er bij jou in de buurt plaatsvinden. Dit kunnen WordPress Meetups zijn, maar ook WordCamps. Daarnaast laat deze widget het laatste nieuws uit de WordPress-wereld zien.

Naast deze widgets krijg in het dashboard eventueel ook belangrijke meldingen te zien. Bijvoorbeeld als je WordPress nét geïnstalleerd hebt. Je dashboard toont dan de melding “Welkom bij WordPress“. In 2018 kwam hier ook een melding over Gutenberg: de nieuwe editor voor WordPress 5.0.

2: Berichten

In het onderdeel Berichtenvind je alle berichten die je hebt aangemaakt op je WordPress-website. Dit kunnen concepten zijn, maar ook berichten die al gepubliceerd zijn. Dit is ook het onderdeel van de WordPress admin waarin je berichten kunt aanmaken en categorieën en tags kunt beheren.

Alles over berichten lees je hier:Hoe schrijf je een bericht?»

3: Media

Het onderdeel Mediain de WordPress admin laat alle mediabestanden zien die je hebt geüpload naar je WordPress-website. Je kunt hier afbeeldingen, video’s, PDF’s en andere bestanden uploaden. In de mediabibliotheek kun je deze bestanden beheren, bewerken en nog veel meer.

4: Pagina’s

Het Pagina’s-onderdeel werkt hetzelfde als het Berichten-menu in de WordPress admin. Het enige verschil is dat pagina’s geen categorieën en tags hebben én dat pagina’s hiërarchisch kunnen worden ingedeeld. Dat wil zeggen dat een pagina ook één of meerdere onderliggende pagina’s kan hebben: zogeheten subpagina’s.

5: Reacties

Reacties kunnen in WordPress worden geplaatst onderaan de gepubliceerde berichten, en soms ook onder pagina’s. Je bezoekers kunnen reageren, vragen stellen of opmerkingen plaatsen. Als je niet wilt dat je bezoekers kunnen reageren op je berichten of pagina’s, dan kun je dit uiteraard ook instellen.

6: Weergave & Customizer

Het Weergave-menu in WordPress heeft alles te maken met hoe je website er uit ziet: je kunt hier WordPress themes installeren, verwijderen en (de)activeren. Een WordPress theme is het “jasje” van je website: een theme bepaalt hoe je website er uit ziet.

Behalve het menu Thema’s (themes) vind je onder “Weergave” ook de WordPress Customizer, Menu’s,Editor en (soms)Widgets. In de Customizer kun je allerlei visuele zaken aanpassen. Onder Menu’s kun je navigatie-menu’s aanmaken, bewerken en toewijzen aan een locatie. Voor meer informatie daarover, kijk ook eens naar onze Handleiding WordPress Menu’s. In de Editor kun je de bestanden van je theme aanpassen.

7: Plugins

Een theme bepaalt de layout van je website. Een plugin voegt extra functionaliteit toe aan je WordPress-website. Je ziet hier alle plugins die geïnstalleerd zijn en kunt hier ook direct nieuwe plugins toevoegen of bestaande plugins (de)activeren. Soms zorgt een plugin die je installeert en activeert ervoor dat er een nieuw onderdeel aan je admin-omgeving wordt toegevoegd (zoals het onderdeel “SEO” als je de bekende Yoast SEO-plugin installeert).

8: Gebruikers

Onder het Gebruikers-menu kun je zien welke personen en accounts er allemaal toegang hebben tot jouw WordPress admin omgeving. Je kunt hier ook bepalen welke rechten bepaalde gebruikers krijgen en eventueel hun wachtwoord resetten. Het is natuurlijk ook mogelijk om nieuwe gebruikers toe te voegen of bepaalde gebruikers te verwijderen. Onder dit menu vind je ook de pagina “Je profiel” waar je je persoonlijke instelling, profiel en wachtwoord kunt aanpassen.

Lees ook: Gebruikers, rollen en rechten in WordPress»

9: Hulpmiddelen

Onder “Hulpmiddelen” vind je standaard verschillende mogelijkheden. In de Engelse versie van WordPress heet dit menu overigens “Tools” (wat ik persoonlijk een veel betere naam vind). Je kunt hier bijvoorbeeld gebruikmaken van de “Importeren”-functie waarmee je content uit een ander systeem of vanuit een andere WordPress-website kunt importeren. Uiteraard kun je ook de content van je huidige website exporteren. Het XML-bestand dat dan gegenereerd wordt kun je dan weer importeren in een andere WordPress-installatie.

Het is ook mogelijk om persoonlijke gegevens van je bezoekers en gebruikers te exporteren of verwijderen. Dit is handig in het kader van de GDPR (AVG). Meer daarover lees je in het artikel .

10: Instellingen

Onder Instellingen vind je meerdere submenu’s met instellingen voor je WordPress-website. Zo kun je onder “Algemeen” de titel en ondertitel van je website aanpassen, of je tijdzone instellen.

Onder “Schrijven” vind je alle opties die gerelateerd zijn aan het schrijven van content op je WordPress-website.

Onder “Lezen” kun je onder andere instellen of je je WordPress homepage als pagina of als blog wilt gebruiken en of je zoekmachines wilt toestaan je website te indexeren.

In het “Reacties”-menu kun je reacties toestaan of juist niet, en onder “Media” bepaal je wat er met mediabestanden moet gebeuren. Onder “Permalinks” stel je in hoe de URL-structuur van je website er uit moet zien (zie ook: WordPress permalink-instellingen).

Wie kan er in de admin omgeving?

Voor wie de WordPress admin omgeving bereikbaar is, dat bepaal je als beheerder in principe in het menu “Gebruikers”. Hier bepaal je ook welke rechten gebruikers hebben. Zo kan een “beheerder” alles aanpassen, terwijl een “abonnee” alleen maar kan reageren op berichten op je website. Alles hierover lees je in het artikel WordPress gebruikers, rollen en rechten.

Conclusie

De WordPress admin omgeving is de backend van je WordPress-website. Dit is een uitgebreid systeem waar alléén gebruikers met een account kunnen inloggen. Hoeveel deze gebruikers kunnen “uitspoken” bepaal jij als beheerder. Tenminste, als je de beheerder van de WordPress-site bent.

Op deze pagina hebben we je alles verteld over de verschillende onderdelen van de WordPress admin omgeving. Wil je meer leren over WordPress? Bekijk dan hier onze gratis WordPress handleiding.

Meest gestelde vragen samengevat

🤔 Wat is een WordPress admin omgeving?

De admin omgeving is de omgeving waarin je je WordPress-website kunt beheren. Je vind hier alle instellingen voor je website, zo kun je hier bijvoorbeeld pagina's en berichten toevoegen, verwijderen en aanpassen.

📝 Hoe kun je inloggen in de admin omgeving?

Meestal kun je via een van de volgende URL's inloggen: 'bouwdomein.nl/wp-login.php', 'bouwdomein.nl/wp-admin' of 'bouwdomein.nl/admin'.

✅ Wie kan er in de admin omgeving?

Dit kan jij als beheerder bepalen in het menu 'Gebruikers'. In dit menu kun je ook bepalen welke rechten gebruikers hebben.

WordPress admin omgeving - WPLounge (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 5981

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.